Türk Ocakları Samsun Şubesi'nde Hocalı Soykırımı, Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayanın verdiği konferansla değerlendirildi. Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunması ile başlayan konferansa ilgi yüksek oldu. Azerbaycan marşının sözlerinin bir Azeri gencimiz tarafından okunması duygulu anlara sebep oldu.

Prof. Dr. Çağlayan, tarihi Ermeni meselesinin bir uzantısı olduğu için ana hatları ile Ermeni iddialarını ve eylemlerini değerlendirdikten sonra 25-26 Şubat 1992 de Hocalıda bir insanlık suçu işlendiğini vurgulayarak, "Bu suça sadece eylemleri ile Ermeniler değil ama buna destek vererek Ruslar, sessiz kalarak NATO ve AB üyeleri de iştirak etmişlerdir. Aynı zamanda Azerbaycanın hazırlıksız olması ve Muttalibov yönetiminin meseleyi dünya kamuoyunun dikkatine sunmasındaki yetersizliği, Türkiyenin yöneticilerinin ihmalkârlığı gibi gerçekleri de unutmamalıyız. Bundan sonra yapılması gerekenin sadece anmalarla geçiştirilmemesi, konunun Azerbaycan tarafından Uluslararası Adalet Divanına müracaat etmeli, Türkiyenin desteği ile uluslararası kuruluşlarda katillerin yargılanmasının önünün açılması gerekir. Ancak bunun için Türkiyenin önce Hocalı Soykırımını TBMMde alacağı bir kararla soykırım olarak tanımalı, Türk Konseyde ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi zeminlere taşımalı, B.M. nezdinde katillerin yargılanmasının önünü açacak desteğin genişletilmesi gerekir" dedi.
Konferansa İlkadım Belediyesi Meclis üyeleri ve adayları, İlkadım Belediyesinin misafiri olarak konferans vermek Samsuna gelen Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, İhlas Holding Karadeniz Bölge Müdürü Ahmet Kadem Kapti, Semerkand Vakfı Samsun Başkanı Zekai Murzioğlu, Türk Kızılayı Canik İlçe Başkanı Hatice Örs, Sinoplular Derneği Başkanı Gülser Övet Kesimal, Ocaklı üyelerimiz ve gençler katıldı.