Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
BDP'LİLERİN DOKUNULMAZLIK TARTIŞMALARI
Başbakan Erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili olarak şunları kaydetti:
"Biz terör konusunda hiçbir dolambaçlı yola müracaat etmedik. Türkiye'nin bu önemli meselesi hakkında gönül diliyle hassasiyetle konuştuk. Herkes etnik kafa zihniyetini bir kenara koysun. Biz birilerinin elinde silah var diye onların diliyle konuşamayız. TBMM, Türkiye topraklarının işgal altında olduğu dönemde kurulmuştur. TBMM ülkemizin başına gelebilecek en ağır sorun karşısında bu sorunu çözmek üzere teşekkül etmiştir. Meclis soruna
çözüm üretecek bir makamdır. Meclis iradesini yok etmeye dönük tüm planları deşifre ettik. Dokunulmazlık milletvekiline bir ayrıcalık sağlamak üzere değil, vekili güçlendirmek, milli iradeyi güçlendirmek amacıyla verilmiştir.
"ÇÖZÜMÜN PARÇASI YERİNE TÖRÖRÜN PARÇASI OLMAKTA ISRAR ETTİLER"
Yasama dokunulmazlığı vekilin görevlerini kaygı ve baskıdan uzak yapmaları için vardır. Biz terör meselesinin üzerinde ısrarla durduk. TBMM'de bunun çözülebileceğini, yerin Meclis olduğunu ifade ettik. BDP çatısı altında toplanmış vekilleri her fırsatta teşvik ettik. BDP'nin sorumluluk yüklenmesi gerektiğini vurguladık. Tüm iyi niyetimize rağmen, BDP çözümün parçası olmak yerine ne yazık ki, terörün parçası olmakta ısrarcı oldu.
Birileri çıkmış bize 1994'leri hatırlatıyor, bugünün şartları o günün şartları değil. Bir genel başkan karşısındaki kitleye nasıl silahlanın der? Milletvekili olmadan bunu söyleseydin ya. Milletvekilliği bunun için zırh olamaz. Biz buna müsade edersek bu halk bizi affetmez, Allah da affetmez.
"BDP BUGÜNE KADAR ÇÖZÜM İÇİN NE YAPMIŞTIR?"
Kürt vatandaşlarıma soruyorum. BDP bugüne kadar çözüm için, kanın durması için ne yapmıştır? BDP gençlerin ölmesini ve öldürmesini engellemek adına hangi samimi çabanın içinde oldu? BDP Meclis içinde terör örgütünün iradesini temsil etmeyi seçti. BDP Kürt meselesi adıyla bir başlık atmış bir Türk meselesi çıkarmak için tahrik içinde oldu. Biz etnik milliyetçiliği kabul etmiyoruz. Biz 10 yıllık süreçte bunu her yerde söyledik. Terör örgütü çocukları ikna ederek değil, kaçırarak dağa götürdü. Hâlâ götürüyor.
"BDP'LİLERİN YOLU SİYASETİN YOLU MU?"O inlerde o çocuklara neler yapıyorlar. Kızlar ne hale getiriliyor. BDP bu olanlar karşısında ne yaptı? Dağı adres olarak gösteriyorlar. Terörü adeta kutsuyorlar. Yeri geliyor polisle, askerle tartışıyorlar. En son gittiler kameraların önünde eli kanlı teröristlerle kucaklaştılar. Bu eylemlerde çözüme yönelik en küçük bir işaret var mı? Şimdi diyorlar ki, siyaset yolu kapanmasın. Evet, kapanmasın. Ama BDP'lilerin yolu siyasetin yolu mudur? Biz parti kapatmaya karşı olan bir partiyiz. Siyasetin yolu bu.
"BÖYLE PARTİLER DEMOKRASİ İÇİN TEHDİT"
Dünyanın hiçbir ülkesinde terörü destekleyen bir parti kabul görmez. Böyle partiler demokrasi için tehlike olarak kabul edilir. Eğer Meclis'te olacaklarsa terörü desteklemediklerini göstersinler. Terörü kınasınlar. Yoksa terör örgütünün uzantısı olarak TBMM çatısı altında olmayı kabul etmiyoruz. Biz siyaset yolunun açık olması için mücadele veriyoruz. BDP bunu istismar etmenin kolaycılığına kaçtı. Bugüne kadar kendilerine engin bir hoşgörü gösterildi. Bütün tehditler organize. Bu memleket yol geçen hanı mı? Biz kalkıp 'tabi canım güzel yapıyorlar' diyemeyiz.
"BDP ŞIMARDIKÇA ŞIMARIYOR"
Meclis'ten böyle bir karar çıkarsa, bu ülkenin ayrımcılığıdır.. Böyle bir şey söz konusu değil. Yeri geldiği zaman herkese haddini bu parlamento parlamento diliyle bildirir. BDP şımardıkça şımarıyor. Demokrasiyi zehirliyor. Senin demokrasi diye bir derdin varsa zaten mesele yok. Bunların hiçbir zaman böyle bir derdi olmadı. Dokunulmazlık zırhı altında her gün gerilim... 10 yaşında çocuğu terörize eden anlayış özgörlüğe inanmış olabilir mi? Bir hukuk sisteminde bu meydan okuma ne kadar daha sineye çekilebilir? "