Samsun'un ulaşım sorunu bir bardak çay içine kadar çözülür GÜNCEL
Paylaş

Samsun'un ulaşım sorunu bir bardak çay içine kadar çözülür

Samsun'un ulaşım sorunları Canik Belediyesi ve SASEMDER işbirliğiyle düzenlene 'Ulaşım ve Trafik Çalıştayı'nda masaya yatırıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Samsun'un ulaşım sorunu bir bardak çay içene kadar çözülür" dedi

Canik Belediyesi ve Samsun Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi Derneği (SASEMDER) işbirliğiyle Canik Kültür Merkezi'nde 'Ulaşım ve Trafik Çalıştayı' düzenlendi.

TAŞIMACILAR MAĞDUR EDİLDİ

Çalıştayın açılış töreninde Samsun'daki minibüs dernekleri adına konuşan Hasköy Minibüsçüler Derneği Başkanı Hakan Bektaş, UKOME kararlarıyla önce ilçelerden gelen minibüsler ardından şehir merkezinde çalışan minibüslerin şehir merkezine girişleri engellendiğini belirterek, "Taşımacılar mağdur edildi. Sesimizi duyuramadık. Bugüne kadar bu işe sadece taşımacılar mağdur edildi gözüyle bakıldı. Kamuoyu gerekli tepkiyi gösteremedik. Samsun ölü bir şehir olmuştur" dedi.

SAMSUN TİCARETİ GÜÇ KAYBEDİYOR

Saathane esnafı adına konuşan Ümit Ayla ise Samsun ticaretinin popülist yaklaşımlar yüzünden eski hareketliliğini kaybettiğini belirterek, "Bugün ise öz insanını, esnaf ve tüccarını beğenmeyen bazı yerel yönetimlerle karşı karşıyayız. Bir şehrin gelişmesi ulaşım imkanları ile doğru orantılıdır. Ortak akıldan uzak yönetim anlayışı nedeniyle Samsun ticareti güç kaybetmektedir. Bizlere düşen en önemli görev planlı ve ortak akıl ile yeni ufuklar belirlemeliyiz" dedi.

ULAŞIM HAKKI ÖZGÜRDÜR

Çalıştaya katılan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın da, ulaşım hakkının özgür olması 
gerektiğini belirterek, "Ulaşım herkes içindir. Tercih ise halkındır. Şehrimizde kent için ulaşımda hafif raylı sistem, belediye 
otobüsleri, minibüsler, dolmuşlar, taksiler ve servis araçları kullanılmaktadır. UKOME almış olduğu kararlar ile toplu taşıma 
araçlarının güzergahlarını ve adetlerini belirler. Bir şehrin sosyal gelişmesi için ulaşım çok önemlidir. Eğer ilçelerden gelen ulaşım araçlarını şehre sokmayacak planları üretmezseniz, komşu illerden ve ilçelerden gelen araçları için uygun şartları sağlamazsanız şehrin ticareti yara ve bugünkü duruma gelir. Ne kadar şehri düzenlerseniz düzenleyin içinde alış veriş yapan insan olmazsa bu boşa gider. Daha kötüsü toplu taşıma araçları ile şehre gidemeyen insanlar kendi araçları ile gelirler ve bugün yaşanan yoğunluk yaşanır. Bugün Liman Kavşağı'ndan Atakum'a kadar gidiş ve geliş hafif raylı sistem çalışmasına rağmen sıkıntılıdır. O zaman hafif raylı sistemin de trafiğe rahatlık getirdiğini söyleyemeyiz. Çünkü bu insanları taşıyan ve yakın mahallelerde beldelerden gelen insanları yok ederseniz insanlar kendi araçları ile şehre gelir ve trafik içinden çıkılmaz bir hale gelir. Minibüslerin şehre girmeleri gerekmektedir" dedi.

SORUN ÇAY İÇENE KADAR ÇÖZÜLÜR

Açılış törenin son konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç ise, ulaşım denildiği akla kalkınma geldiğini belirterek, "Ulaşımla alakalı şoför esnaflarının düşüncelerini biliyorum. Bugün bu çalıştayın yapılması çok önemli. Yapılan çalıştay bir kitap haline gelecek ve sorunların çözümünde yol gösterici olacak. Ulaşımın Samsun'un tarihinde çok önemli bir yerdedir. Ulaşım olmasaydı Samsun geçmişte bu kadar önemli bir şehir olmazdı. 7 bin yıllık bir geçmişi olan bir şehirde yaşamak ve onun sorumluluklarını yerine getirmek her vatandaşın görevidir. Samsun ikinci İstanbul görevini yapıp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna sebep olan bir şehirdir. Dolayısıyla bu şehre bakarken sadece ilçelerin bu şehre ulaşmasını değil, Karadeniz Bölgesi'ndeki bütün yerlerin doğru bir şekilde ulaşmasını sağlamak lazım. İlçelerden gelenler şehre ulaşmakta zorluk çekiyor. Dünyada 2050 yılının planları yapılırken biz hala ilçelerden gelenler şehre girecek girmeyecek onun hesabını yapıyoruz. Samsun'un ulaşım sorunu bir bardak çayı içene kadar basit bir sorundur.

SAMSUN ULAŞIM ÖZÜRLÜ BİR ŞEHİR

Bizde esnaflıktan geldik. Şoförlükten marketçiliğe kadar bir çok iş yaptım. Şehrin ulaşımında en önemli işyerlerine ulaşımdır. Kimse kusura bakmasın. Bu şehir ulaşımda özürlü bir şehirdir. Limana gelen bir ürün 7 saate OSB'ye gidiyor. Masaya yatırıp bu şehrin ulaşım sorunu çözmek lazım. Bu zor değil. Bir insan sorunu kimle yaşıyorsa çözümü ondadır. Ortak akıl nedir? Ortak akıl bu işi sorun yaşayanlarla çözmektir. İnsanların sorun yaşadıkları alanlardaki meslek temsilcileriyle sorunları onlarla görüşerek çözmektir. Aksi takdirde bunu yapamazsınız. Dünya şehirleri bunu konuşurken biz farklı şeyler konuşuyoruz.

ŞEHRİ KALKINDIRACAK YEREL YÖNETİCİLERDİR

Ulaşım ekonomi içiçe. Samsun liman şehri olduğu için uluslararası şehir oldu. Atatürk'ün Samsun'a çıkışını Samsunlular anlarsa, Samsun o kadar daha büyük bir şehir olduğunu anlayacak. Atatürk'ü Samsun'a gönderen Vahdettin ve arkadaşları, Samsun'un o zamanlar Anadolu'nun başkenti olması nedeniyle gönderdi. İç bölgeler Samsun'suz yaşayamıyordu. Ticarette bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda Samsun bugün 33. sırada. Samsun'un figürü belli. Atatürk. Kimliği de belli Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet kimliği. Ötesinde bir şey aramayacaksınız. Bununla oynarsanız genleriyle oynarsınız. Master planlarlar hazırlanıyor. Samsun ne sağlık kenti olabildi, ne turizm kenti olabildi, ne de başka birşey. 400 milyon dolar ihracatı olan bir şehir. Hükümetten kimse bir şey beklemesin. Hükümet Samsun için yapacağını yapmıştır. Bu şehri kalkındıracak olan yerel yöneticilerindir" dedi

Açılış konuşmalarının ardından Hasan DRoğan Spor Merkezi'nde konunun taraflarışyla ulaşım sorunu masaya yatırıldı.

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.