İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısının açılışında bir konuşma yapan Vali Aksoy, Bugün İl Koordinasyon Kurulunun bu toplantısında 2014 yılı Mart ayı itibariyle yatırımcı bölge ve il müdürlükleri ile mahalli idare kuruluşlarından alınan raporlara göre yatırımların gerçekleşme durumlarını görüşeceğiz. Bu kapsamda kurumlarımızın 2014 yılında gerçekleştirmiş oldukları projeler hakkında sunumlarını izleyeceğiz.
Valiliğimize intikal eden kurum raporları çerçevesinde kurumlardan aldığımız değerlendirmeler kapsamında, Mart 2014 tarihi itibariyle Samsun il genelinde, genel ve özel bütçeli kuruluşlara ait 403 proje, mahalli idarelere ait 364 proje olmak üzere toplam 767 proje bulunmaktadır. Bu projelerin değerlendirilmesinde, proje bedelleri toplamının 4 milyar 699 milyon liradır. Önceki yıllar harcamasının 2 milyar 180 milyon lira, 2013 yılı yatırım ödeneği 666 milyon liradır. Dönem sonuna kadar yapılan harcamanın 348 milyon lira olduğu görülmektedir. Projeler toplamında nakdi gerçekleşme oranı % 52, projeler toplamında fiziki gerçekleşme oranı % 47dir.
Kuruluş yatırımları sektörel bazda değerlendirildiğinde, proje bazında diğer kamu hizmetleri sektörü 421 proje ile en fazla projeye sahip olup, bunu 142 proje ile tarım sektörü izlemektedir. Toplam proje bedelleri bazında, 1 milyar 717 milyon lira ile ulaştırma sektörü ilk sıradadır. Ulaştırma sektörünü 944 milyon lira ile tarım sektörü takip etmektedir. Önceki yıllar toplam harcamasında, en fazla harcama 1 milyar 387 milyon lira ile ulaştırma sektöründedir. 275 milyon lira ile tarım sektörü ikinci sıradadır.

2014 yılı ödeneklerinde en fazla ödenek 290 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektörüne aittir. Diğer kamu hizmetleri sektörünü 117 milyon lira ile eğitim sektörü izlemektedir. 2014 yılı harcamalarında en fazla harcama 236 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektöründe olup, ardından 84 milyon lira ile ulaştırma sektörü gelmektedir. Gerçekleşmeler açısından ise, 2014 yılında en çok nakdi gerçekleşme % 82 ile diğer kamu hizmetleri sektöründedir. Bunu % 73 ile ulaştırma sektörü takip etmektedir. En çok fiziki gerçekleşme ise % 84 ile ulaştırma sektöründe olup, bunu % 59 ile eğitim sektörü izlemektedir.
Sonuç olarak Mart 2014 itibariyle il genelinde genel, özel bütçeli kuruluşlar ile mahalli idarelerin yürüttüğü 767 projeden 116 tanesi dönem sonu itibariyle (Mart) tamamlanmış, 310 tanesi yıllara sari olarak devam etmekte, 78 tanesi ihale aşamasına gelmiş olup, 263 projeye ise çeşitli nedenlerle başlanamamıştır.
Özellikle bu günkü çalışmalarımızda zamanı iyi değerlendirmek bakımından kurumların sunumlarında dönem içindeki yatırımlarına ve varsa sorun-darboğazlar ile koordinasyonu gerektiren hususlara yer vermeleri, geçmiş yıllarda biten yatırımlar ve ayrıntılardan kaçınmaları toplantının amacına uygun olarak gerçekleşmesini sağlayacaktır. Ayrıca yapılacak olan yatırımların değerlendirilerek zamanında tamamlanması konusunda yatırımcı kuruluşlarımızın işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmaları ve herhangi bir sorun olduğu zaman Valilik Makamını bilgilendirmeleri önem arz etmektedir.
2014 yılının yatırımlar açısından başarılı bir yıl olmasını temenni eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. dedi.
Toplantı sonunda kurum yetkilileri kurumlarıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında birer sunum gerçekleştirdiler. Toplantıya ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, Haluk Şimşek, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ile ilgili kurumların bölge ve il müdürleri katıldı.