Canik Belediyesi tarafından düzenlenen ''Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik" konulu '2. Uluslararası Canik Sempozyumu' Canik Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Canik belediye Başkanı Osman Genç, konuşmasına sempozyuma emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.
Canik'in Selçukluların kurduğu yüzyıllarca Anadolunun başkentliğini yapmış bir sancak olduğunu belirten Başkan genç, ''Canik ismini yaşatmak ve bu şehri yarınlara taşımak bu ismi anlamaktan geçer. Canik denilince akla selçukluların kurduğu şehir gelir. Bu şehirde Selçuklulardan önce değişik medeniyetler yaşamış ve onların izleri bulunmakta. Bu şehir selçuklular şehridir. Bu şehir herhangi bir şehir değildir'' dedi.
Bu şehrin değerlerini ortaya yeniden çıkararak, 21. yüzyılda yeniden geçmişte olduğu gibi Anadolunun başkentliğini yapan bu coğrafyanın tekrar Anadolunun başkentliğini yapmasının arzusu içine olduklarını belirten Başkan Genç, ''Bunun için bu sempozyumları yapıyoruz. Bu şehrin üç özelliği var. Ticaret, kültür ve sanat ile siyaset. Ticaret kolonilerinin Amisos tepesinde yaşadığı ve bu limandan uluslararası ticaret yapıldığını görüyoruz. Anadoludan gelen mallar limandan dünyaya açılıyordu'' dedi.
Şehrin geçmişinde amazonların olmadığına değinen Başkan Genç, ''Amazonlar bu şehrin tarihi değildir. Asla olmamıştır. Efsanedir. Bundan sonra olmayacaktır. Bu şehrin tarihi Selçuklulara dayanmakta. Amazonlar bu şehirde olmamıştır'' diye konuştu.
