Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım kan verenleri uyardı. Yıldırım, Sağlık Uygulama Tebliği gereğince ülkemizdeki hiçbir sağlık kuruluşunun tedavi ettiği hastalardan hastanın tedavisi esnasında kullandığı kan ve kan ürünleri için ücret talep edemeyeceğini vurguladığı açıklamasında; "Ancak durum böyle iken Samsun İlimizde hizmet veren bir sağlık kuruluşunun hizmet sunduğu hastalardan tedavileri esnasında kullanılan kan ve kan ürünlerinin ücretini talep ettiği yönünde tarafımıza hasta yakınlarından geri dönüşler olmaktadır" dedi.
Açıklama şu şekilde;
KAN ÜRÜNLERİ İÇİN ÜCRET ÖDEMEYİN
"Sağlık Uygulama Tebliği gereğince ülkemizdeki hiçbir sağlık kuruluşu tedavi ettiği hastalardan hastanın tedavisi esnasında kullandığı kan ve kan ürünleri için ücret talep edemez. Ancak durum böyle iken Samsun İlimizde hizmet veren bir sağlık kuruluşunun hizmet sunduğu hastalardan tedavileri esnasında kullanılan kan ve kan ürünlerinin ücretini talep ettiği yönünde tarafımıza hasta yakınlarından geri dönüşler olmaktadır. Hasta yakınlarına hiçbir sağlık kuruluşunun tedavi ettiği hastalardan kullandığı kan ve kan ürünleri için ücret talep edemeyeceğini, böyle bir durumla karşılaşılması halinde hasta yakınlarının ücret talep eden sağlık kuruluşundan hastalarına kullanılan kan ürününün (eritrosit süspansiyonu, taze donmuş plazma, random trombosit süspansiyonu, aferez trombosit süspansiyonu vs.) yazılı olduğu ayrıntılı fatura talep etmesini önermekteyiz; ki bu durumda sağlık kuruluşu mutlaka ücret talebinden vazgeçmekte ya da faturaya kullanılan kan ürününü ve bunun bedeli olduğunu yazamıyoruz gibi söylemlerde bulunmaktadır. Ancak tarif edildiği şekilde fatura istenmesine rağmen sağlık kuruluşu ücret talebinde bulunmakta halen ısrar ediyorlarsa hastaları adına açıklandığı şekilde fatura kestirip ödemeyi yaparak ( sağlık kuruluşu açıklandığı şekilde fatura kesmiyorsa kesinlikle ödeme yapmayın.) bu fatura ile Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Güvenlik Merkezine ilgili kurumu şikayet etmelerini öneriyoruz. Tekrardan ifade ediyoruz ki Sağlık Uygulama Tebliği gereğince ülkemizdeki sağlık kuruluşları tedavi ettikleri hastalara kullandıkları kan ve kan ürünü için hasta veya hasta yakınlarından hiçbir şekilde ücret talebinde bulunamazlar. Aksi uygulamada bulunan sağlık kuruluşunun şikayet edilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili sağlık kuruluşu hakkında Sağlık Uygulama Tebliği gereğince yasal olmayan bu uygulaması için gerekli işlemleri mutlaka yapacaktır.
Ülkemizin kan ve kan ürünleri ihtiyacının karşılanması görevini Sağlık Bakanlığımız Türk Kızılayı'na vermiştir. Türk Kızılayı ülkemizin kan ve kan ürünleri ihtiyacının %85'e yakınını karşılamaktadır. Türk Kızılayı yürütmüş olduğu kan bağışı kabul çalışmalarında almış olduğu bağış kanları bileşenlerine ayrıştırmakta ve kan yolu ile bulaşabilecek hastalıklar için gerekli testleri çalışmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda kullanıma uygun olan kan ve kan ürünleri sağlık kuruluşlarının talepleri doğrultusunda Kızılaya ait araçlar ile uygun ısı koşullarında sağlık kuruluşlarına ulaştırmaktadır. Verilen bu hizmetler için ne Kızılay nede sağlık kuruluşları hasta ve hasta yakınlarından tek kuruş ücret talebinde bulunamazlar.
Türk Kızılayı olarak sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastalara hiçbir sıkıntı yaşatmadan ihtiyaç duydukları kan ve kan ürünlerini sağlamak amacıyla çalışmalarımızı yürütürken açıkladığımız şekilde tarafımızın hiçbir ilgisinin bulunmadığı sağlık kuruluşunun yapmış olduğu Sağlık Uygulama Tebliği gereğince yasal olmayan uygulama nedeni ile yürütmüş olduğumuz kan bağışı kabul çalışmalarında "Biz kan bağışı yapalım, sizde para ile kanımızı satın." şeklindeki söylemlerin muhatabının Türk Kızılayı olmadığının bilinmesini ve Sağlık Uygulama Tebliğine aykırı davranan sağlık kuruluşuna gerekli cezai yaptırımların yapılması için konuyu yakından takip ettiğimizi belirtir, kamuoyuna saygılarımızla sunarız."