ESM: Öz kaynaklar değerlendirilmeli EKONOMİ
Paylaş

ESM: Öz kaynaklar değerlendirilmeli

ESM Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, doğalgaz ve elektiriğe ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere zam geleceğini savunarak, enerjide öa kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini belirtti

HABER MERKEZİ İçerik Sağlayıcı Tarih: 20.09.2012 12:32

Müşfik Veysel Erdoğan, sendika binasında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,

''Enerji sektörü yetkilileri, BOTAŞ’ın aldığı fiyatın altında doğalgaz satması nedeniyle mali yapısındaki bozulmanın yanı sıra maliyet artışına bağlı olarak Ekim ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılacağını belirtiyorlar. Bilindiği üzere daha Nisan ayında doğalgaz fiyatlarına yüzde 18.72, elektriğe yüzde 8,1 zam yapılmıştı. Bunun anlamı, Ekim ayında doğalgaza yapılacak zammın peşine elektriğe de zam yapılacağıdır. Türkiye’de halkın böylesine yüksek doğalgaz ve elektrik zamlarıyla karşı karşıya kalmasının nedeni hükümetin akıl almaz dışa bağımlı enerji politikasıdır.

Türkiye ürettiği elektriğin yüzde 55’ini doğalgazdan üretirken, ısınmada ve sanayide de doğalgazın payı oldukça yüksek olup, her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin önümüzdeki yıl 48,5 milyar metreküp olacağı öngörülmektedir.

Bunun neredeyse tamamı ithal edilmektedir. Türkiye doğalgazı Rusya, İran ve Azerbaycan’dan temin etmektedir. Bu ülkelerle yapılan Doğalgaz anlaşmalarında Türkiye’nin al ya da öde yükümlülüğü bulunmaktadır. Yani yapılan anlaşmalar gereği Türkiye bu ülkelere taahhüt ettiği gazı almasa dahi parasını ödemek zorundadır.

İşte enerjideki bu akıl almaz dışa bağımlı politika sonucunda Türkiye halkı hem çok pahalıya enerji kullanıyor, hem de ulusal enerji güvenliğimiz tamamıyla dışa bağımlı hale getiriliyor. Türkiye dışa bağımlı bu enerjiyi temin etmek için yılda 50 milyar dolar para ödüyor. Cari açığın önemli bir bölümünü enerji için ödenen bu para oluşturuyor.

Oysa; yapılması gereken daha yüzde 50’sini bile kullanamadığımız kendi öz enerji kaynakları potansiyellerimizin tamamının değerlendirilmesidir. Kendi öz kaynaklarımızın tamamını değerlendirmemiz halinde şu andaki enerji ihtiyacımızın daha üzerinde enerji üretmemiz mümkündür.

Aksi takdirde zaten kıt kanaat geçimini sürdüren yurttaşlarımız bu yüksek doğalgaz ve elektrik zamları sonunda elektrik kullanmak yerine gaz lambasına, doğalgaz yerine odun sobalarına dönüş yapmak zorunda kalacaktır''

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.