Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren önergeler, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim edildi. Toplam 163 milletvekilinin imzasının bulunduğu önergede, CHP'den 111, MHP'den 52 milletvekilinin imzası yer alıyor. Öte yandan, bağımsız milletvekilleri Hami Yıldırım ve İdris Bal da CHP dilekçesine imza attı. MHP'den ihraç edilen İhsan Barutçu da MHP'nin dilekçesine imza attı. CHP'nin dilekçesini Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP'nin dilekçesini Grup Başkanvekili Oktay Vural, Çiçek'e verdi.
Dilekçelerin teslim edilmesinin ardından bir konuşma yapan Çiçek, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak ilk müracaatı aldıklarını kaydederek, Aldığımız başvuruyu, ekindeki belgeleri yarın Yüksek Seçim kuruluna intikal ettireceğiz. Bundan sonraki süreç kanun gereği Yüksek Seçim Kurulu tasarrufundadır.Bu seçimlerin ülkemiz, milletimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz dedi.
Cumhurbaşkanı görevinin önemli olduğunu belirten Çiçek, Anayasanın 104. maddesini hatırlattı. Çiçek, Cumhurbaşkanı Türk milletinin birliğini temsil eder, devlet organları arasındaki dengeyi gözetir ve Anayasanın uygulanmasını gözetir ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tarihte bir yaşanacağını söyleyerek, Anayasanın 102. maddesi ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı seçim Kanununun çerçevesinde Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu için başvurduklarını yapmak için geldiklerini kaydetti.
Vural, Cumhurbaşkanlığı adayı için Ekmeleddin İhsanoğlunun ismini milletin teveccühüne verdiklerini kaydederek, Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, Anayasanın uygulanması ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetecek, büyük Türk milleti ve tarih huzurunda görev yapacak bir cumhurbaşkanı seçim süreci başlamış bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlığına yaptığımız bu adaylık müracaatı, milletimizi kavgaya değil huzura, çatışmaya değil huzura, ben merkezli değil, biz merkezli bir anlayışa, yolsuzluğa değil dürüstlüğe, sorumsuzluğa değil, sorumluluk ahlakına, bölünmeye değil, bütünleşmeye davet ediyoruz. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlunu Cumhuriyetimizin ve milletimizin değerleriyle barışık şahsiyetiyle bu görevi milletimizin bütün evlatlarını kavrayacak şekilde demokrasi, hukuk devleti, özgürlüklere sahip çıkacak bir anlayışla yürüteceğine inanıyoruz. 52 milletvekili ile milletimizin teveccühüne ve desteğine havale ediyoruz ifadelerini kullandı.