Büyük Anadolu Hastanesi'nden Antibiyotik uyarısı SAĞLIK
Paylaş

Büyük Anadolu Hastanesi'nden Antibiyotik uyarısı

Özel Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımının bakteriyel enfeksiyonları önlemediği gibi, dirençli bakterilerin de vücuda yerleşmesine neden olduğunu söyledi

Özel Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, özellikle soğuk algınlığında bilinçsiz yere kullanılan antibiyotiklerin yarardan çok zarar verebileceğini doktor tavsiyesi olmadan kişilerin özellikle soğuk algınlığı, farklı enfeksiyon içeren hastalıklarda mutlaka uzman doktor yardımı alarak ilaç kullanmaları gerekmektedir dedi.

İLK 10 GÜN ÖNEMLİ

Soğuk algınlığı üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedenlerinden biri olduğunu belirten Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, "Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE) ile Orta Kulak İltihabı (AOM) İlişkisi Burun, boğaz ve sinüslerin enfeksiyonları  üst solunum yolu enfeksiyonu  olarak bilinir. Bu yüzden  üst  solunum yolu enfeksiyonları  denilince bu bölgeyi tutan nazofarenjit (soğuk algınlığı), faringotonsillit ve sinüzit akla gelir. Soğuk algınlığı üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedenidir. Soğuk algınlığının  özgün bir tedavisi yoktur. Daima viral etkenler oluştuğunda hastalara antibiyotik vermeye gerek yoktur. Hemen antibiyotik başlamak ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemediği gibi bu bölgede dirençli bakterilerin yerleşmesine de neden olur. Bu nedenle, ancak 10 gün geçtiği halde kliniği düzelmeyen olgularda antibiyotik kullanılmalıdır." diye konuştu.

BOL SIVI TÜKETİN

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, "Soğuk algınlığı üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde; çocuklarda ateşi düşürmek ve ağrıyı azaltmak için parasetamol ve ibuprofen gibi ateş düşürücü ağrı kesici  ilaçlar ve burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojikli burun damlaları kullanılabilir. Burun damlaları beslenmeden 15-20 dakika önce damlatılırsa beslenmeyi kolaylaştırır. Büyük çocuklarda ve erişkinlerde oral dekonjestan ilaçlar ve antihistaminikler semptomatik düzelme sağlayarak yararlı olabilir. Ayrıca bol sıvı takviyesi, istirahat, sigara ve alkolden kaçınılması iyileşmeyi hızlandırır." dedi.

ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABI

Çocukların sıklıkla yaşadığı Orta Kulak İltihabı (AOM) hakkında da bilgi veren  Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Şentürk, "Orta Kulak İltihabı (AOM) çocukluk çağında en sık görülen hastalıklardan biri olup, erişkinlerde daha seyrektir.  En sık ilk üç yaş çocuklarda görülür.  Üç yaşına kadar çocukların yaklaşık %85'i bir kez, %50'si ise iki kez ya da daha fazla orta kulak iltihabı atağı geçirirler. Bir yaşından önce orta kulak iltihabı geçirenlerde yineleme riski daha fazladır.

Sık geçirilen viral enfeksiyonlar(soğuk algınlığı), geniz eti dokusunun östaki ağzını kapatması ve  östaki tüpünden genize ait  sekresyon ve bakterilerin orta kulağa kolayca geçmesi  orta kulak iltihabı sıklığını artıran başlıca nedenlerdir. Viral bir ÜSYE (genellikle soğuk algınlığı) başlangıcından birkaç gün sonra aniden ağrı, huzursuzluk, ateş ve işitme kaybı olması orta kulak iltihabını düşündürür. Ateş çocukların yaklaşık yarısında görülür. Bebeklerde ishal ve kusma gibi özgün olmayan belirtiler de görülebilir.

Kulak muayenesi herkeste normal muayenene esnasında mutlaka yapılmalıdır. Muayenede kulak zarı kızarık görülür. Kulak zarında kızarıklık  olması çok değerli değildir, çünkü ağlayan bir bebekte de kulak zarında kızarıklık gözlenebileceğinden yanlış orta kulak iltihabı tanısı açısından hekimin deneyimi çok önemlidir. Yapılan çalışmalar orta kulak iltihabında yedi günlük antibiyotik tedavisinin yeterli olduğunu göstermektedir." diyerek sözlerine son verdi.

 

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.